De voordelen van rode palmolie zijn onder meer het verlagen van ons cholesterolgehalte en het bevorderen van onze hart- en hersengezondheid. Helaas is de groeiende vraag naar palmolie gekoppeld aan ontbossing,? problemen met het wildleven en slechte behandeling van werknemers.
Rode palmolie heeft de afgelopen jaren veel aandacht en onenigheid opgeleverd, en is in dat opzicht te vergelijken met kokosolie om verschillende redenen. Rode palmolie heeft de nodige aandacht gekregen vanwege haar gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar de effecten die de productie ervan op het milieu kan hebben heeft al regelmatig tot verhitte discussies geleid.
Palmolie wordt al lang gebruikt en in bepaalde delen van de wereld is het zelfs al duizenden jaren gebruikt. Echter heeft palmolie de laatste tijd over de hele wereld erkenning gekregen voor de voordelen ervan voor de gezondheid. Palmolie is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verlaagd cholesterolgehalte, minder oxidatieve stress, en betere gezondheid van de hersenen.
Echter wordt niet alle palmolie op dezelfde manier gemaakt. Door een paar slimme keuzes te maken kun je ervoor zorgen dat je de juiste kwaliteit palmolie koopt en vooral koopt bij fabrikanten die kiezen voor duurzaamheid en een positieve bijdrage aan het milieu.
Wat is rode palmolie?
De definitie van palmolie is elke olie die afkomstig is van de vrucht van oliepalmen. Echter is ?Elaeis guineensis? een specifieke soort oliepalmen die afkomstig is uit Zuidwest-Afrika. Deze wordt beschouwd als de primaire bron van palmolie.
Deze bomen worden tot 30 meter hoog en produceren 20 tot 30 bladeren per jaar. Ze produceren ook de palmvrucht waaruit palmolie wordt gewonnen. Palmolie is afkomstig van zowel de pit als de pulp van de vrucht, en naar schatting levert elke 100 kilo palmfruit ongeveer 23 kilo palmolie op.
Vanwege de grote oogst is palmolie een veelgebruikt ingredi?nt geworden bij het koken in veel delen van de wereld. Maleisi? en Indonesi? nemen ongeveer 80 procent van de wereldwijde palmolievoorziening voor hun rekening.
Daarnaast is rode palmolie, vanwege het hoge rookpunt, een goede keuze voor gerechten die op hoge temperaturen worden gebakken of gefrituurd. We zien het ook vaak terug in vele soorten bewerkte voedingsmiddelen, zoals eiwitrepen, gebak en ontbijtgranen. Vooral in biologische producten tref je regelmatig palmolie aan.
Voordelen voor de gezondheid van rode palmolie
Ongeraffineerde palmolie heeft een roodachtige tint en wordt daarom vaak rode palmolie genoemd. Dit type olie is vooral rijk aan caroteno?den en antioxidanten. Een eetlepel of twee van deze gezonde olie in ons dagelijks dieet brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee:
Voordeel #1 ? Vermindert het cholesterolgehalte
Een hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen. Een overschot aan cholesterol kan zich in de slagaders ophopen, waardoor de slagaders verharden en dichtslibben. Hierdoor moet het hart harder werken om voldoende bloed door het lichaam te kunnen pompen.
Een aantal wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat rode palmolie kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid slecht LDL-cholesterol en zo ons hart gezond en sterk kan houden. Onderzoek dat is gepubliceerd in de ?Journal of Nutrition? onderzocht het effect van palmolie, sojaolie, pindaolie en reuzel op cholesterolniveaus. De onderzoekers stelden vast dat palmolie 13,1% minder slecht LDL-cholesterol veroorzaakte en 6,7% minder triglyceriden veroorzaakte bij mensen met een normaal cholesterolgehalte.
Voordeel #2 ? Vertraagt problemen met hart- en vaatziekten
Naast het verlagen van je cholesterolgehalte heeft onderzoek ook aangetoond dat palmolie de gezondheid van je hart doorgaans ten goede komt verbetert en gunstig effect heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Een wetenschappelijk onderzoek onderzocht de effecten van palmolie op hart- en vaatziekten. Na 18 maanden hadden 28 procent van de mensen met hart- en vaatziekten die werden behandeld met palmolie een verbetering gemerkt, terwijl 64 procent stabiel bleef. In de placebogroep trad er bij niemand verbetering op en bij 40 procent werden de problemen zelfs erger.
Voordeel #3 ? Stimuleert de? gezondheid van de hersenen
Palmolie zit boordevol Tocotri?nol, een vorm van vitamine E die krachtige antioxiderende eigenschappen heeft en een gezonde hersenfunctie kan ondersteunen. Dit kan v?rstrekkende voordelen hebben en kan helpen met een flink aantal verschillende problemen, van het vertragen van dementie tot het verbeteren van cognitie.
Voordeel #4 ? Vermindert oxidatieve stress
Vrije radicalen zijn sterk reactieve verbindingen die zich vormen in ons lichaam als gevolg van verschillende factoren. Een aantal verschillende factoren zijn bijvoorbeeld stress, een slecht dieet of blootstelling aan verontreinigende stoffen en pesticiden. In de loop van de tijd kunnen deze vrije radicalen zich in ons lichaam ophopen, wat leidt tot oxidatieve stress, ontsteking, celbeschadiging en zelfs chronische ziekte. Antioxidanten zijn verbindingen die schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren om zo de schade aan onze cellen te helpen voorkomen.
Rode palmolie bevat veel bevorderlijke antioxidanten en het is aangetoond dat palmolie de ontsteking en oxidatieve stress, die veroorzaakt wordt door vrije radicalen, sterk vermindert.
Bijwerkingen en problemen met rode palmolie
Hoewel er een breed scala aan gezondheidsvoordelen is verbonden aan het gebruik van rode palmolie, zijn er wel enkele bijwerkingen en ethische bezwaren tegen het op grote schaal gebruik maken van rode palmolie.
Verschil in resultaat
Hoewel verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat palmolie de cholesterolspiegels kan verlagen, hebben andere wetenschappelijke onderzoeken weer tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Bij deze wetenschappelijke onderzoeken werd aangegeven dat rode palmolie bij sommige mensen cholesterolspiegel kan verhogen. Hierdoor is het aan te raden palmolie met mate te gebruiken en het te gebruiken in combinatie met andere gezonde vetten.
Zwaar bewerkt
Veel van de palmolie die momenteel te koop is wordt bewerkt en geoxideerd vanwege de culinaire voordelen. Dit verlaagt de gezondheidsbevorderende eigenschappen van palmolie en kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is vandaar belangrijk om niet-geraffineerde en koudgeperste palmolie te gebruiken om ervoor te zorgen dat je altijd de hoogste kwaliteit binnenkrijgt.
Effecten op het milieu
Daarnaast zijn er zorgen over de effecten op het milieu van de palmolieproductie. Omdat rode palmolie steeds populairder is geworden heeft de groeiende vraag vanuit de markt extra veel druk gelegd op landen als Maleisi? en Indonesi?. Hier wordt de meeste hoeveelheid palmolie geproduceerd. Dit heeft geleid tot ontbossing en zowel bossen en venen zijn vernietigd om te voldoen aan de toegenomen vraag naar rode palmolie.
Dit heeft verwoestende gevolgen gehad op de gebieden waar palmolie gemaakt wordt. Het heeft ervoor gezorgd dat leefgebied verloren is gegaan voor dieren en de uitstoot van broeikasgassen drastisch toegenomen is. Er zijn ook meldingen geweest van schendingen van de mensenrechten door bedrijven die palmolie produceren. Denk hierbij aan problemen als onveilige arbeidsomstandigheden en lage lonen.
Rode palmolie ? ja of nee?
Rode palmolie heeft een unieke smaak en een hoog rookpunt, waardoor het uitermate geschikt is voor het bereiden van veel verschillende soorten gerechten. Het heeft ook een lange lijst van potenti?le gezondheidsvoordelen, van het verlichten van ontstekingen tot het verbeteren van onze hartgezondheid.
Maar met alle ecologische en ethische problemen rondom palmolieproductie, blijft het echter wel de vraag of het wel zo verstandig is om rode palmolie te gaan gebruiken in de keuken? Door zelf een goed ge?nformeerde consument te zijn en duidelijke keuzes te maken met betrekking tot welke merken je koopt kun je ervoor zorgen dat je geniet van de voordelen van rode palmolie, zonder de vervelende neveneffecten.
Het is dan ook een goed idee om te kiezen voor fabrikanten die transparant zijn en zich aan de toepasselijke wet- en regelgeving houden. Hoewel rode palmolie geassocieerd is met vele voordelen voor de gezondheid is het wel belangrijk om de inname te balanceren. Een te nadrukkelijk gebruik van elk soort vet kan negatieve gevolgen hebben, zoals gewichtstoename en verhoogd cholesterolgehalte.