De beste superfoods van Nederlandse bodem

brocolli als superfood
Milieu en gezondheid staan tegenwoordig volop in de belangstelling, en dat is natuurlijk terecht. Wie gezond leeft voelt zich beter, fitter en vitaler. Gezond leven wordt bevorderd door voldoende beweging te nemen en gezonde, eerlijke producten te eten. En dat wil je natuurlijk zo milieubewust mogelijk doen.

Superfoods

Met alle aandacht voor gezond eten valt al snel de term ?superfoods?. Dit zijn voedingsmiddelen met veel belangrijke voedingsstoffen. Denk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Als je via de voeding voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt heeft dat uiteraard positieve effecten voor je lichaam. Het is echter niet zo dat alle essenti?le voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft in ??n enkel voedingsmiddel verzameld zitten. Ook als je superfoods gebruikt zul je moeten zorgen voor voldoende variatie.

Waar komen superfoods vandaan?

De term superfood wordt breed gebruikt. Zo vallen er gojibessen, hennepzaad en tarwegras onder, maar ook bessen, knoflook, vette vis met omega 3 vetzuren en olijfolie. Veel van deze superfoods komen uit verre streken. Om al deze voedingsmiddelen bij ons te krijgen moeten ze dus worden ge?mporteerd. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het milieu, maar ook voor de prijs. De vraag is dan of er ook gezonde superfoods bestaan die gewoon uit Nederland komen. En het goede nieuws is: ja, die zijn er! Superfoods van Nederlandse bodem zijn niet alleen lekker en gezond, maar omdat ze van minder ver hoeven komen vaak ook interessanter geprijsd.

Boerenkool

Boerenkool zit vol met vitamine A en K. Bovendien bevat boerenkool veel antioxidanten en heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem.

brocolli als superfoodBroccoli

Ook broccoli bevat de antioxidant sulforafaan, die een positieve invloed heeft op je enzymreactie. Daarnaast zitten er, met name in de stronk van de broccoli, allerlei waardevolle vitamines in, zoals vitamine A, C, K, B2 en B6. Dat is nog niet alles, er zijn mineralen te vinden als calcium, magnesium en kalium, met sporenelementen van ijzer, zink en koper.

Zeewier

Zeewier heeft een bloeddrukverlagende werking. Er zitten belangrijke stoffen in als jodium, ijzer,m calcium en eiwitten. Zeewier bevat ook vitamine B12.

Spruitjes

Spruitjes zitten vol met vezels, waardoor een gezonde stoelgang wordt bevorderd. Spruitjes zitten vol met belangrijke voedingsstoffen als foliumzuur, magnesium en kalium. Daarnaast zitten er heel wat vitamines in, zoals vitamine A, B, E, K, en vooral heel veel vitamine C.

Waterkers

Waterkers bevat heel wat goede voedingsstoffen, zoals magnesium, jodium, zink, ijzer en calcium. Ook vind je hierin vitamines A, B, C, E en K.

Spinazie

Ook in spinazie zitten allerlei verschillende vitamines, waaronder vitamine B1. Er zitten ook mineralen in spinazie, zoals foliumzuur, ijzer en zink.

Champignons en paddenstoelen

Paddenstoelen bevatten waardevolle voedingsvezels en vitamines en mineralen zoals vitamine B, koper, fosfor, kalium en selenium. Paddenstoelen kun je het beste uit de winkel halen, ga ze niet zelf plukken. Er zitten nu eenmaal onder de paddenstoelen ook diverse soorten die bepaald niet gezond voor je zijn.

Superfruit

Naast de genoemde groentesoorten zijn er ook fruitsoorten die vol zitten met gezondheid. Je zou dit soort superfoods net zo goed superfruit kunnen noemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kersen
  • Bosbesssen
  • Aardbeien
  • Cranberry?s
  • Frambozen
  • Bramen

Nederlandse superfoods

Zoals je hebt gezien, er zijn heel wat verschillende groenten en fruitsoorten van Nederlandse bodem te vinden die je onder de categorie superfoods kunt zetten. Dat betekent: veel variatie. Bovendien zorgen al deze verschillende soorten ook voor een heerlijke smaakvariatie. Superfoods van Nederlandse bodem zorgen voor een smakelijke, gezonde maaltijd of juice.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here